Benodigdheden
- BBQ met deksel én thermometer
- 500g rookhoutsnippers, het liefst van esdoorn, beuken of van oude whiskyvaten
- (Aluminium) lekbak
- 1 kg houtskool
INGREDIËNTEN:
- 4 surinaamse maisbroodje
- 1kg procureur (varkensnek)
- 25 g peen julienne gesneden
- 25g rodekool
- 25g wittekool
- 2 el Yoghurt
- 2tl mosterd
- 1el witte-wijnazijn
- BBQ-saus
- Zout, peper olie
Ingredienten dry-rub: (droge marinade)
- 1 el zout
- 1 el peper
- 1 el suiker
- 1 el bruine suiker
- 1 el komijn
- 2 el paprikapoeder
- 1 el chilipoeder
BEREIDING:
Bereiding Pulled Pork:
- Meng voor de dry-rub de kruiden van de ingrediëntenlijst. Als alles goed gemengd is kan je het stuk vlees uit de koelkast pakken en insmeren met de dry-rub. Zorg dat elk hoekje en elk gaatje goed bedekt is met de kruiden. Dek af en laat minimaal 1u rusten in de koeling.
- Tijdens dit uur heb je tijd om de BBQ voor te bereiden..
- Onze methode: leg de onderkant van de BBQ vol met kolen en steek ze aan. Wikkel ondertussen een handje houtsnippers in aluminiumfolie als een pakketje en prik er een aantal gaatjes in. Herhaal dit totdat je 6 houtsnipperpakketjes hebt en leg ze apart.
- Maak met ijzerdraad een lekbak vast aan BBQ-rooster (zie tekening). Leg het rooster boven de hete kolen en giet een laagje water in de lekbak. Zo voorkom je dat je vlees te warm wordt van onder.
- Til het rooster op en leg 2 houtsnipperpakketjtes op de kolen zodat ze gaan roken. Leg het rooste terug en leg het vlees erop, boven de lekbak. Doe het deksel op de BBQ en laat de BBQ de rest doen. Controleer de temperatuur in de BBQ tot 120 ºC.
- Check na een uurtje of de housnippers nog rook afgeven. Zo niet, haal de pakketjes van de kolen en leg in plaats daarvan de nieuwe pakketjes. Herhaal dit totdat alle pakketjes zijn opgerookt. Het vlees kan maar een bepaalde hoeveelheid rook opnemen. Dus na ±2,5 uur heeft het geen zin meer om nieuwe rookhout op de BBQ te leggen.
- Laat de varkensnek ± 8u garen. Het vlees is goed als het eenvoudig uit elkaar te trekken is.
- Het is gebruikelijk dat je vlees aan de buitenkant flink donker wordt, dus laat je daar niet door afschrikken!
- Trek het vlees uit elkaar en leg apart om hierna het broodje mee te vullen.
Bereiding Broodje:
- Manineer de gesneden koolsla en peen met de yoghurt, mosterd, azijn en wat zout en peper. Laat ± 15 min intrekken.
- Snijd het broodje open en vul het met de koolsla, Pulled Pork en bedruip het geheel met BBQ-saus. Je broodje Pulled Pork is nu klaar!
