Chinese Dumpling met champignonvulling

—Vegetarische Dumplings—

Gefrituurd, gestoomd, gebakken of gekookt, de dumpling laat zich graag in een stoommandje, een koekenpan of de frituur plaatsen. Maar in hokjes is het een stuk lastiger. De verscheidenheid in dumplings is namelijk enorm. Alleen al in de Chinese supermarkt zijn er al tientallen versies van de in deeg ingepakte vullingen te vinden. De vorm, ingrediënten en bereidingswijze bepalen de identiteit van de dumpling. De meest voorkomende bevat gehakt vlees met fijngesneden groenten maar wij doen het toch nét iets anders… met onder andere onuitspreekbare ingrediënten experimenteerde we er op los. Het resultaat: een vegetarische dumpling met champignonvulling en een zoet, zuur en zout sausje.

Bereiden: 15 min | Wachten: ± 10 min | Aantal personen:  12 dumpings | Benodigdheden: eventueel stoommandje | Serveertip: lekker met zeewiersalade en kleingesneden bosui.

Meeste ingrediënten zijn te verkrijgen bij de Aziatische super in de buurt.

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • 8 wontonvellen (10x10cm), te koop in de Aziatische super
  • 100g Shiitake, fijngehakt
  • 100g Shimeji (beuken paddenstoel), fijngehakt
  • 50 g Chinese kool, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl rijstazijn
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl sesamolie
  • 2 el suiker
  • 2 cm gember, fijngehakt
  • 1 snuf zout
  • 1 el maïzena

Saus:

  • 1 ½ el gembersiroop
  • 1 el rijstazijn
  • ½ el sojasaus
  • ½ el sesamolie

BEREIDING:

  1. Bak de knoflook, Chinese kool en paddenstoelen in een flinke scheut hete olie totdat de paddenstoelen licht beginnen te verkleuren.
  2. Haal het mengsel uit de pan en voeg alle andere ingrediënten eraan toe. Meng goed tot een stevige vulling. Is het niet stevig genoeg voeg meer maïzena toe.
  3. Vouw ± 1 el vulling in een dumplingvel, zie afbeeldingen hieronder of deze video hoe dat moet. Zorg dat de vulling goed is afgesloten. Gebruik een beetje water om het deeg aan elkaar te plakken.
  4. Zie het internet voor de meest fancy dumplingvouwtechnieken
  5. (1) Bak de gevouwen dumplings in een pan met een klein beetje olie en blus af met groentebouillon. Kook de dumplings ± 10 min totdat ze gaar zijn. Of (2) Stoom de gevouwen dumlings ± 20 min gaar in een stoommandje.
  6. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten van de saus samen te mengen in een kommetje.
  7. Serveer de dumplings als bijgerecht of hapje met een beetje zeewier en bosui.

 

 

Submit a comment