Koken met kruiden

— Koken met kruiden 

Het gebruik van de juiste kruiden is essentieel als je je gerecht wat meer diepgang wilt geven. Het liefst werk je met verse kruiden, maar deze zijn niet oneindig houdbaar. Het is ook zonde om 5 bosjes kruiden te kopen om deze vervolgens twee dagen later weg te moeten gooien.

Hoe makkelijk is het om je potje olie met verse kruiden uit de kast te pakken om over je groentes heen te sprenkelen? Om even een paar ijsblokjes kruiden uit de vriezer te halen om door je stoofvlees te gooien? Of gewoon knoflookpuree klaar voor gebruik om je handen van knoflookgeur te besparen.

Met deze post laten we je zien hoe je makkelijk kan omgaan met verse kruiden en hoe eenvoudig het gebruik van kruiden eigenlijk is. We maken twee melanges die zowel vers als uit de vriezer makkelijk te bereiden zijn en bij diverse gerechten net iets extra’s geven. Daarnaast nog een heerlijke knoflookpuree want van knoflook krijgen wij nooit genoeg. Neem ook een kijkje op onze post over #korianderpesto.


Kruidenolie van knoflook, een pepertje en verse salie

De smaken worden rijkelijk in de olie opgenomen waardoor je maar een kleine beetje hoeft te gebruiken. Deze olie is heerlijk als je groentes gaat grillen en gaat goed samen met geitenkaas. Ook heerlijk om je broodje in te dopen!

Serveertips: #zelfgemaakt brood #couscous met gegrilde groentes #knolselderij met salie en geitenkaas.

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • Bosje salie (c.a. 15 gram)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode peper, fijngesneden met pitjes

BEREIDING:

  1. OLIE: Snijd alle ingrediënten fijn, doe ze in een potje en vul aan met olijfolie
  2. KRUIDENBLOKJES: Nog wat over? Giet in een ijsblokjesvorm en bewaar in de vriezer
  3. PUREE: Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine met 5 el olijfolie

 

c.a. 3 weken lekker in een potje, c.a. 3 maanden goed in de vriezer

kruidenmelange met gember, koriander, limoen en meer

Deze melange kan twee kanten op: oosters of mediterraans. Ik gebruik ‘m vaak voor een lamstajine. Deze combinatie aan kruiden zorgt voor een smaakexplosie en door een tajine te gebruiken blijven alle smaken goed bewaard. Als je gaat wokken hoef je maar drie eetlepels te gebruiken voor meer dimensie in je gerecht. Of je haalt een zelfgemaakt kruidenblokje uit de vriezer.

Serveertips: Oosters wokgerecht of een #Lamstajine.

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • Bosje koriander, fijngesneden
  • Bosje bieslook (additioneel), fijngesneden
  • Bosje munt, fijngesneden
  • 3 eetlepels geraspte gember
  • Limoen rasp van 2 limoenen

BEREIDING:

  1. MELANGE of PUREE: Snijd alle ingrediënten fijn (of pureer in de blender) en doe ze in een potje met 5 el olijfolie
  2. KRUIDENBLOKJES: Nog wat over? Giet de kruidenmelange in een ijsblokjeshouder en bewaar het in de vriezer

 

c.a. 3 weken lekker in een potje, c.a. 3 maanden goed in de vriezer

Knoflook puree met jeneverbessen en venkelzaad

Vers geroosterde knoflook door een gerecht is altijd verrukkelijk, maar ik kan me voorstellen dat je niet altijd zin hebt in stinkende handen. Een knoflookpureetje is dan een goed alternatief!

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • 3 knollen knoflook
  • Additioneel: kruiden als komijnzaad, venkelzaad of jeneverbessen

BEREIDING:

  1. Vijzel de grove kruiden
  2. Voeg vervolgens de gepelde tenen knoflook toe en vijzel fijn
  3. Voeg 3 el olijfolie toe en pureer tot een zacht mengsel
  4. OF, lekker makkelijk: doe de gevijzelde kruiden met de gepelde tenen knoflook in een keukenmachine met 5 el olijfolie

 

Knoflookpuree is c.a. 3 maanden houdbaar met voldoende olijfolie.

 

Submit a comment