— Koken met kruiden —
Hoe makkelijk is het om je potje olie met verse kruiden uit de kast te pakken om over je groentes heen te sprenkelen? Om even een paar ijsblokjes kruiden uit de vriezer te halen om door je stoofvlees te gooien? Of gewoon knoflookpuree klaar voor gebruik om je handen van knoflookgeur te besparen.
Met deze post laten we je zien hoe je makkelijk kan omgaan met verse kruiden en hoe eenvoudig het gebruik van kruiden eigenlijk is. We maken twee melanges die zowel vers als uit de vriezer makkelijk te bereiden zijn en bij diverse gerechten net iets extra’s geven. Daarnaast nog een heerlijke knoflookpuree want van knoflook krijgen wij nooit genoeg. Neem ook een kijkje op onze post over #korianderpesto.
De smaken worden rijkelijk in de olie opgenomen waardoor je maar een kleine beetje hoeft te gebruiken. Deze olie is heerlijk als je groentes gaat grillen en gaat goed samen met geitenkaas. Ook heerlijk om je broodje in te dopen! Serveertips: #zelfgemaakt brood #couscous met gegrilde groentes #knolselderij met salie en geitenkaas. INGREDIËNTEN: BEREIDING: c.a. 3 weken lekker in een potje, c.a. 3 maanden goed in de vriezer Deze melange kan twee kanten op: oosters of mediterraans. Ik gebruik ‘m vaak voor een lamstajine. Deze combinatie aan kruiden zorgt voor een smaakexplosie en door een tajine te gebruiken blijven alle smaken goed bewaard. Als je gaat wokken hoef je maar drie eetlepels te gebruiken voor meer dimensie in je gerecht. Of je haalt een zelfgemaakt kruidenblokje uit de vriezer. Serveertips: Oosters wokgerecht of een #Lamstajine. INGREDIËNTEN: BEREIDING: c.a. 3 weken lekker in een potje, c.a. 3 maanden goed in de vriezer Vers geroosterde knoflook door een gerecht is altijd verrukkelijk, maar ik kan me voorstellen dat je niet altijd zin hebt in stinkende handen. Een knoflookpureetje is dan een goed alternatief! INGREDIËNTEN: BEREIDING: Knoflookpuree is c.a. 3 maanden houdbaar met voldoende olijfolie.
Kruidenolie van knoflook, een pepertje en verse salie
kruidenmelange met gember, koriander, limoen en meer
Knoflook puree met jeneverbessen en venkelzaad