— Kookworkshop: moleculair koken in het Grachtenatelier —
Moleculair koken. Toen ik dat voor het eerst hoorde, schoten er allerlei laboratoriumachtige taferelen door mijn hoofd. Reageerbuisjes en pipetjes gevuld met eetbare substanties, exploderende lasagnes en brandende biefstukken.
In het grachtenatelier in Utrecht zou deze beleving plaats vinden. Emma en ik keken er vol verwachting naar uit. De werfkelder aan het de Utrechtse gracht was omgebouwd tot een culinaire werkplaats. De chef-kok van de avond begon de workshop met een praatje. Een stukje geschiedenis en ingrediëntenkennis vulde zijn presentatie. Na het verhaal mochten we zelf gaan experimenteren met o.a. Algin, Calcic en Agar Agar, de poeders die de moleculen in het eten doen leven. De workshop bestond uit drie delen: experimenteren met de stoffen, drie gangen klaarmaken en het opeten.
Helaas waren de labjassen en veiligheidsbrillen overbodig maar in plaats daarvan kregen we een enig schort. Met o.a. balsamicoazijn- en Blue Curaçao-parels werd het laboratorium geopend. Een leuk begin! Met een pipet druppelde we een mengsel van balsamico en Agar Agar (een soort gelatine) in een kom met Calcicoplossing. In die kom stolde de kleine druppeltjes en werden glimmende bruine pareltjes. Deze werden later werden gebruikt voor het voorgerecht.
Hierna werden de voor-, hoofd- en nagerechten verdeeld dus op hoop van zegen maakte je buurman iets lekkers. Ik had tijd over om rond te neuzen en kwam uit bij een groepje jonge dames die spaghetti maakte van tomatensoep en rucola. Met spuitjes en slangetjes werden er groene en rode substanties in slierten geperst.
Elders, was een stel bezig mozzarellabolletjes op te blazen tot ballonnetjes. De mozzarella werd eerst verwarmt en uiteindelijk met een kidde opgeblazen. Een leuk effect! Weer elders, waren twee jongens met druiven en champagne bezig. Door de twee, onder hoge druk van de kidde, samen te voegen werden de druiven gevuld met champagne belletjes. Dit gaf een prikkelende sensatie in je mond.
Uiteindelijk, na veel geploeter, kon het eten beginnen. Elk gerecht werd kort toegelicht door de makers. De gezellige, ietwat luidruchtige, tafelpartners vormden een kritische mening. De spaghettislierten smaakte naar bouillon en de mozzarellabalonnen vonden ze taai. Maar er zaten wel degelijk verrassende dingen bij! De Balsamico-azijn parels waren bij het voorgerecht een experimentele verrassing. De biefstuk werd mooi ondersteund door de rode portschuim. De uitblinker bij het hoofdgerecht. Bij het nagerecht spande de champagnedruiven de kroon.
Achteraf is het een leuke ervaring geweest. De nieuwe kooktechnieken die we geleerd hebben waren cool. Ze laten je op een nieuwe manier kijken naar de bereidingswijzen van traditionele gerechten. Voor deze inloopworkshop betaal je maar liefst €80 pp (drank niet inbegrepen) en in ruil daarvoor krijg je een prima viergangenmenu, leer je nieuwe kooktechnieken en met bijzondere ingrediënten werken. Achteraf is er ook de mogelijkheid om een aantal poeders en andere moleculaire ingrediënten te kopen, zodat je het thuis nog eens na kan doen!
Het menu