Lamstajine

 — Gekruide Lamstajine met amandelen en dadels 


Wij zijn enorme fans van stoofvlees en omdat wij ons vaak laat inspireren door de Meditarraanse keuken posten wij vandaag een lekkere lamstajine!

Een Tajine is een stoofpot van aardewerk die veel gebruikt wordt in de Marokkaanse en Libanese keuken. Een pot die alle smaken van de vele kruiden goed bewaart. Bij het koken slaat het verdampte water als condens neer op de kegelvormige deksel waarna het langs de randen weer naar beneden druipt.

Deze lamstajine maken wij met lamsbout en lekker veel verse kruiden (en een beetje Ras El Hanout, een Marokkaans gedroogde kruidenmengsel). Houd je vast, een stoof eenvoudiger dan deze bestaat niet. Je gooit alles in de pan en laat hem twee uur sudderen voordat je lamsvlees lekker mals is. De tajine doet alle magie voor je.

Bereiden: 20 min | Wachten: 2 uur | Aantal personen:  4 | Benodigdheden: tajine, gaspitje (een tajine kan niet op een inductieplaat) en anders een oven of een gewone braadpan | Serveertip: lekker in combinatie met #couscous met gegrilde groentes

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • 1 kg lamsbout in grove stukken (Het lekkerst en goedkoopst is het om het vlees bij een Marokkaanse slager te halen. Vraag om de bout in grove stukken te laten hakken.)
  • 15 g bosje munt
  • 15 g bosje koriander
  • 3 el geraspte gember (blokje van 3 cm2)
  • 2 limoenen, rasp
  • OF gebruik onze kruiden melange van munt, koriander, gember en limoen #kruidenmelanges
  • 3 el Ras El Hanout kruiden
  • Handje amandelen
  • Handje verse dadels, ontpit en in grove stukken gesneden
  • 300 ml water of bouillon

BEREIDING:

  1. Heel simpel: Mieter alles (behalve de dadels en amandelen) in je tajine en laat minimaal twee uur pruttelen op laag vuur.
  2. Heb je een inductie kookplaat? Doe dan je tajine in de oven op 180 graden.
  3. Proef na twee uur of je vlees lekker mals is. Zo niet: laat je tajine dan nog even een half uurtje op het vuur staan (of in de oven).
  4. Strooi de verse, in stukken gesneden dadels en amandelen over het vlees.
  5. Serveer met onze overheerlijke #couscous met gegrilde groentes.

 

Submit a comment