Mini wellingtons

— Mini Wellingtons van varkenshaas 

De Beef Wellington, wie kent haar niet? De zogenaamde ossenhaas met foie gras en paddenstoelen in een krokant jasje. Dit feestelijke maal staat bij menig gezin tijdens de kerstdagen op tafel en zijn in allerlei varianten te vinden met uiteenlopende ingrediënten. Wij maakten onze eigen variant met varkenshaas, paddenstoelen, Schwarzwalder schinken en flensjes.

Bereiden: 60 min | Wachten:  60 min | Aantal personen:  6-8 personen |

Serveertip: Voor een volledig kersthoofdgerecht kun je deze mini wellingtons perfect combineren met onze #knolselderijpuree en #stoofpeertjes in rodewijn

RECEPT

INGREDIËNTEN:

  • 500 g Kastanje paddenstoelen, erg fijngesneden (kan ook met de keukenmachine)
  • 10 g verse tijm, gerist (verwijderen van de takjes)
  • 1 ui, erg fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 5 zongedroogde tomaatjes (uit pot), fijngesneden
  • 1 el mosterd
  • 125 g Schwarzwalder schinken (± 20 plakken)
  • 100g bloem
  • 2 dl melk
  • 2 ei
  • 4 Varkenshazen
  • Peper, zout en boter

BEREIDING:

  1. Bak eerst, op hoog vuur en in olie, de ui, tomaat, knoflook en tijm. Als de ui begint te “zweten” kun je de fijngesneden paddenstoelen erbij doen. Na ± 4 min is het een papperig goedje geworden (niet te nat). Zet dan het vuur uit. Roer de mosterd door het lauwe mengsel en voeg een snuf peper en zout toe. Het paddenstoelenmengsel is nu klaar.
  2. Maak ondertussen het beslag voor de flensjes. Gooi daarvoor de bloem met een snuf zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, breek het ei erboven en voeg wat melk toe. Roer alles door elkaar. Giet al roerend de rest van de melk erbij.
  3. Verhit in een pan de boter, en bak de flensjes dun en met een diameter van ±20cm.
  4. Verwarm de oven op 180o C.
  5. Je gaat nu drie lagen (rauwe ham, flensje en paddenstoelenmengsel) om de varkenshaas heen rollen.
  6. Leg een ruim stuk vershoudfolie op je aanrecht. Leg hierop, in het midden, dakpangewijs de plakken rauwe ham naast elkaar. Totdat je de breedte van je varkenshaas hebt bereikt. Leg hierop één flensje (als het goed is is het flensje net zo breed). Smeer nu ½ cm dik een deel van het paddenstoelenmengsel uit op het flensje. Leg hierop de varkenshaas. Rol nu het geheel strak op in de vershoudfolie, en draai de twee uiteinden dicht, net als een wikkel om een snoepje. Als het geheel strak in de vershoudfolie opgesloten zit, leg het dan voor 30 min in de koelkast zodat het een stevige rollade wordt.
  7. Haal de rollades uit de koelkast. Verwijder de folie en rol de rollade in bladerdeeg. Helemaal afgesloten. Maak twee schoorsteentjes (gaten van 1cm doorsnede) bovenop in het bladerdeeg. Zodat de rollade kan “ademen”. Smeer het bladerdeeg helemaal in met ei zodat hij mooi kleurt in de oven.
  8. Doe de rolletjes min Wellintons in de oven voor ± 25 min totdat het bladerdeeg knapperig is en de varkenshaas roze van binnen.
  9. Laat de mini Wellingtons 5 min rusten. Serveer met stoofpeertjes en knolselderijpuree.

Submit a comment