Uit eten bij: Ayla

— Eindelijk: Ayla voor publiek! —

 

Ayla; culinaire tapas geïnspireerd door de smaken van het Midden-Oosten. Dit vernieuwende eetconcept komt naar Rotterdam, aldus het ‘Stadskookboek Rotterdam’ van Wim de Jong, oktober 2015. Dineren vergezeld met cocktails tot in de late uurtjes. Dat klinkt als muziek in de oren, maar wij moesten nog even geduld hebben. Eindelijk is het dan zo ver, ik open mijn mail en lees tot mijn genoegen: ‘’Ayla Opening Soon!’’.

Op 3 november opent Ayla haar deuren en wij zijn erbij. Met hoge verwachtingen stappen wij de sfeervolle ruimte in. Er gebeurt veel om ons heen. Links staan gedekte bartafels met kaarsen, recht voor ons een lange bar waar cocktails bereidt worden en daarachter kijk je de keuken in, waar het personeel lekker staat te zweten.

Een hostess stapt op ons af. Er hoeft niet gereserveerd te worden want dat hoort niet bij de Arabische cultuur maar directe service werd ons wel beloofd, en dat krijgen we ook. We worden verwelkomd onze jassen opgehangen en naar onze tafel geleid. De druk op het personeel is hoog. De verwachting -geschept door debuikvanRotterdam- over vriendelijk en persoonlijk personeel is terecht, maar het komt nog niet natuurlijk over. Wij krijgen een serveerster toegewezen die ons ‘mee zal nemen op avontuur’. Zij vertelt over de keuken en wat wij kunnen verwachten: Heerlijk 4-stuks-hap-klare tapas die in 7 minuten op onze tafel staan.

Wij bestellen zowat de hele kaart: Scheermessen met komijn, buikspek met avocado en viskuit, kippendij, witlofhartjes met blauwekaas, gegrilde aubergine, gepofte paprika met Pimeentos de Padron, Turks brood met tijmzout, oesters met granaatappel, een gevulde ui, absinthe brokkel kaas en zwarte olijfjes. Er staan een aantal simpele maar ook hele interessante gerechten op de kaart. De absinthe brokkelkaas vinden wij bijzonder; het heeft een duidelijke absinthe geur. Het prikkelt in je neus maar het overheerst niet. De gepofte paprika en met Pimeentos de Padron vallen ons tegen. De ‘gepofte paprika’ had zo uit een potje gevist kunnen zijn. Het gaat er weliswaar goed in, maar meer dan garnering kan je het niet noemen. Verder is alles goed op smaak gebracht en prachtig opgediend.

 

ak8a6453-ayla

Naast bijzonder eten biedt Ayla een uitgebreid cocktailassortiment. In samenwerking met Rutte, een destilleerder gevestigd in Dordrecht, wordt een basisspirit gemaakt (gin, wodka en jenever). Je proeft dat de cocktails met aandacht zijn bereid. De ‘Corps Reviver no3.’ met Turkish rose, mint gin, cocchi americano (bekend om zijn martini drankjes, heb ik mij laten vertellen), rabarber, lemon en absinthe is tot nu toe mijn favoriet. Een lekker pittig, compact drankje, geserveerd in een prachtig glaasje.

Al met al legt Ayla de lat hoog, en daarbovenop schijnt het menu elke week te gaan veranderen. Hoewel we nog niet helemaal overtuigd zijn, verdient het zeker een tweede kans, ze waren immers nog geen 12 uur open. Volgende keer komen wij terug voor het ontbijt, Ayla gaat namelijk al om acht uur open. Vergeet je portemonee niet want je betaalt iets meer dan bij een gemiddelde tapasbar.

 

ayla-62

Submit a comment